A 19. század kulináris forradalmának epicentrumában egy figyelemre méltó személyiség állt: Marie-Antoine Carême. Párizsban született 1784. június 8-án, és döntő hatással volt a klasszikus francia konyha alakjára. A főzés és a cukrászat mestere, Carême kitörölhetetlen nyomot hagyott a konyhaművészet világában, receptjeit és főzési technikáit pedig mind a mai napig kiváló minőségű művészi nyomatok örökítik meg. Carême szerény, legalább 15 gyermekes családból származott, és korán ki kellett egyengetnie a saját útját. Kulináris karrierje egy étterem konyháján kezdte segédként. Itt alakult ki benne a fazekakban és serpenyőkben megjelenő összetett ízek és textúrák iránti rajongás. A konyhai munka olyan szenvedélyt ébresztett benne, amely végül oda vezetett, hogy szakácsként és cukrászként tökéletesítse készségeit. Mindössze 15 évesen kezdett el dolgozni a híres párizsi Bailly cukrászdában, amelynek többek között Talleyrand francia külügyminiszter is a vendégei között volt.
A Bailly-nál töltött idő után egy másik cukrászda konyhájában találta magát, amelynek neve az utókor számára ismeretlen maradt. A bizonytalanság ellenére Carême elhatározta, hogy a saját útját járja, és 1803-ban megnyitotta saját cukrászdáját a Rue de la Paix-on. Itt kitűnő cukrászsüteményeket készített, és elnyerte az igényes párizsi közönség elismerését. Karrierje új csúcsra ért, amikor Talleyrand személyes főcukrászává nevezték ki, miközben számos más neves személyiségnek, például Napóleonnak, IV. György királynak, I. Sándor cárnak és I. Ferenc osztrák császárnak is felajánlotta kulináris szolgálatait. Carême azonban nemcsak kivételes szakács volt, hanem látnok szerző is. 1815-ben adta ki első két könyvét, a Le Pâtissier royal parisien és a Le Pâtissier pittoresque címűeket, amelyek mindkettő tele volt szemléletes illusztrációkkal és lényeglátó receptekkel. Az utóbbi cím több mint 100 rajzot tartalmazott dekoratív cukrászati modellekről, amelyek ma is kiváló művészi nyomatokon vannak megörökítve. Carême szerénysége és az egész életében tapasztalt nehézségek ellenére bebizonyította, hogy a főzés művészete messze túlmutat az ételek puszta elkészítésén. Kulináris alkotásai több mint egyszerű ételek - művészeti alkotások, amelyeket művészeti nyomataink ábrázolnak. Minden általunk kínált nyomat Carême határtalan kreativitása és a konyhaművészet világához való hozzájárulása előtt tiszteleg.
A 19. század kulináris forradalmának epicentrumában egy figyelemre méltó személyiség állt: Marie-Antoine Carême. Párizsban született 1784. június 8-án, és döntő hatással volt a klasszikus francia konyha alakjára. A főzés és a cukrászat mestere, Carême kitörölhetetlen nyomot hagyott a konyhaművészet világában, receptjeit és főzési technikáit pedig mind a mai napig kiváló minőségű művészi nyomatok örökítik meg. Carême szerény, legalább 15 gyermekes családból származott, és korán ki kellett egyengetnie a saját útját. Kulináris karrierje egy étterem konyháján kezdte segédként. Itt alakult ki benne a fazekakban és serpenyőkben megjelenő összetett ízek és textúrák iránti rajongás. A konyhai munka olyan szenvedélyt ébresztett benne, amely végül oda vezetett, hogy szakácsként és cukrászként tökéletesítse készségeit. Mindössze 15 évesen kezdett el dolgozni a híres párizsi Bailly cukrászdában, amelynek többek között Talleyrand francia külügyminiszter is a vendégei között volt.
A Bailly-nál töltött idő után egy másik cukrászda konyhájában találta magát, amelynek neve az utókor számára ismeretlen maradt. A bizonytalanság ellenére Carême elhatározta, hogy a saját útját járja, és 1803-ban megnyitotta saját cukrászdáját a Rue de la Paix-on. Itt kitűnő cukrászsüteményeket készített, és elnyerte az igényes párizsi közönség elismerését. Karrierje új csúcsra ért, amikor Talleyrand személyes főcukrászává nevezték ki, miközben számos más neves személyiségnek, például Napóleonnak, IV. György királynak, I. Sándor cárnak és I. Ferenc osztrák császárnak is felajánlotta kulináris szolgálatait. Carême azonban nemcsak kivételes szakács volt, hanem látnok szerző is. 1815-ben adta ki első két könyvét, a Le Pâtissier royal parisien és a Le Pâtissier pittoresque címűeket, amelyek mindkettő tele volt szemléletes illusztrációkkal és lényeglátó receptekkel. Az utóbbi cím több mint 100 rajzot tartalmazott dekoratív cukrászati modellekről, amelyek ma is kiváló művészi nyomatokon vannak megörökítve. Carême szerénysége és az egész életében tapasztalt nehézségek ellenére bebizonyította, hogy a főzés művészete messze túlmutat az ételek puszta elkészítésén. Kulináris alkotásai több mint egyszerű ételek - művészeti alkotások, amelyeket művészeti nyomataink ábrázolnak. Minden általunk kínált nyomat Carême határtalan kreativitása és a konyhaművészet világához való hozzájárulása előtt tiszteleg.
Oldal 1 / 1